Uncategorized

Holzweiler – fremtidsrettet utvikling!

Dagens bruk-og-kast modell gir oss et ressursproblem på to måter: Vi drukner i søppel, men mangler ressurser. Den lineære modellen har fått økt kritikk de siste årene, mest på grunn av forbrukernes økte kunnskap rundt bærekraft og miljø, men også CSR og forretningsetikk. Den sirkulære forretningsmodeller tar derfor stadig mer over.

Den tradisjonelle lineære forretningsmodellen kjennetegnes ved at produsenten kun kontrollerer hva som skjer med produktet fra råvarene, til design og produksjon, og til slutt distribusjon før produktet blir solgt. Det betyr at produsentene ikke tar ansvar for hva som skjer med produktet etter at forbrukeren har konsumerte det, altså den resterende delen av produktets livssyklus.

Årim – ein del av den sirkulære modellen

Den sirkulære forretningsmodellen på den andre siden tar utgangspunkt i hele produktets livssyklus. På samme måte som den lineære modellen følger produsenten med helt fra råmaterialer, men også frem til produktet er konsumert og til slutt resirkulert. Idéen med en sirkulær forretningsmodell er å sikre at ingen ressurser går tapt i løpet av prosessen. Forretningsmodellen baserer sine operasjoner på å hindre giftige stoffer i å forurense land eller vann. Samtidig organiserer en sirkulær modell måter å samle inn og gjenbruke metaller, kjemiske stoffer og andre komponenter på. En sirkulær modell handler om organisert gjenbruk av ressurser til det beste for økonomisk resultat, befolkningen og naturen generelt.

Sirkulærøkonomi handler om hvordan man produserer varer og tjenester med minimalt uttak av ikke-fornybare ressurser, med minimalt svinn og negative eksternaliteter.

Et eksempel på en bedrift som benytter seg av sirkulær økonomi er det norske klesmerket Holzweiler. De ønsker å oppfordre forbrukerne til å handle mindre og bli mer bevisst. Holzweilers store lidenskap er kunst, kultur og bærekraft. Selv om det i seg selv ikke er bærekraftig å produsere mer klær, vektlegger de bærekraftig produksjon og følger opp at produktene blir produsert av visse materialer. Holzweiler passer på at arbeidsplassen er bærekraftig, men også at varene blir solgt og sendt på en bærekraftig måte. Vi er på vei inn i et nytt tiår hvor fokuset på en mer miljøvennlig og bærekraftig moteindustri vil bli enda større. Tidligere i år lanserte nettsiden og klesgiganten Zalando et samarbeid med Holzweiler og åtte andre nordiske merker om en ny bærekraftig kolleksjon.

«Det er nesten umulig å klare å produsere akkurat den mengden man skal selge videre, så vi ser på hvordan vi kan bruke materialer om igjen. Det er viktig å alltid prøve å bli bedre, og vi tror på at det er bedre å gjøre litt enn ingenting.«

Creative Director i Holzweiler, Susanne Holzweiler om bærekraft.
Susanne Holzweiler utenfor butikken Black Friday 2018

Holzweiler er også en av aktørene som har valgt å ta avstand for Black Friday og hysteriet rundt denne dagen, og dette har de bevisst gjort siden 2017. Under Black Friday i 2018 ble de ordinære varene inne i butikken fjernet og byttet dem ut med oransje gensere og T-skjorter. Utenfor butikken stod Creativ Director Susanne Holzweiler og delte ut kaffe og klementiner til forbipasserende. Grunnen for at de valgte å selge oransje klær denne dagen var for å sette fokus på de som gruet seg til jul, og klærne har samme farge som dem Kirkens Bymisjon bruker i sin logo, og overskuddet denne dagen gikk til Kirken Bymisjon sin kampanje «Gled en som gruer seg til jul».

Holzweiler byttet ut ordinære varer med oransje gensere og T-skjorter.

Under visningen i København sommeren 2019 lanserte Holzweiler en ny kolleksjon med fokus på bærekraft. Der fortalte de til Minmote at alt som ble produsert for å skape et miljø for visningen ble brukt videre, og fokuset var på at ingen ting skal lages, kun for å så kastes. Fjorårets sommervisning som ble holdt i et telt, ble produsert om til å bli bærenett solgt i butikken. Også backstageområdet på visningene deres er plast fritt.

Bærekraft er, som nevnt ovenfor, en av Holzweilers store lidenskap. De startet med å bruke biologisk nedbrytbar plastikk emballasje for fire år siden, og har nå bestemt seg for å slutte totalt med plast rundt deres vareprøver, som under utvikling blir sendt mye frem og tilbake. I tillegg lager Holzweiler nye produkter av gamle, usolgte plagg. Gamle skjerf blir til både pledd, strikkegensere og ponchoer, og på nyåret inviterer de til byttekveld, hvor de oppfordrer forbrukere til å ta med seg Holzweiler-plagg de ikke lengre bruker som kan byttes mot andre Holzweiler-plagg.

/ Vil du fremover tenke mer på hvilke bedrifter som fokuserer på sirkulærøkonomi?

/ Silje Bolette Smedheim Frivik

Kilder:

Holzweiler.no
https://www.holzweiler.no/about

Aftenposten.no – Flere butikker boikotter Black Friday
https://www.aftenposten.no/norge/i/A2nBqj/flere-butikker-boikotter-black-friday-et-vulgaert-kjoepefokus?xtatc=INT-38-&fbclid=IwAR18Ligd7GygKIP9U5szPV-jlPe2xKnRfsUtpdqlsyVuN8fdA1X3_eKEKLk

KK.no – Lanserer bærekraftig kolleksjon
https://www.kk.no/mote/i-utgangspunktet-er-det-ikke-baerekraftig-a-produsere-klaer/72081267

Elle.no – Holzweiler
https://www.elle.no/holzweiler-zalando/

Minmote.no – Holzweiler med ny visning i København
https://www.minmote.no/#!/artikkel/24671039/holzweiler-med-ny-visning-i-koebenhavn-tom-og-skjelven

4 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *